prvi razred: gibanja

Prije ispita, evo za ambiciozne par zadataka s natjecanja.

1. Dva trkača istovremeno krenu iz iste točke po 400 m dugoj kružnoj stazi u suprotnim smjerovima. Prvi trkač trči brzinom 6.2 m/s, a drugi trkač trči brzinom 3.8 m/s. Nakon koliko vremena će se trkači prvi put sresti? Ako trkači krenu u istom smjeru, nakon koliko vremena će brži biti bolji za cijeli krug?

2. Dvije jabuke vise na grani na istoj visini. U nekom trenutku jedna jabuka počne padati, a 0.2 s kasnije počne padati i druga jabuka. U trenutku kada prva jabuka padne na tlo, vertikalna udaljenost između dvije jabuke iznosi 1.6 m. Izračunajte visinu grane sa koje su jabuke pale. Koliko iznosi vertikalna udaljenost jabuka u trenutku kada druga jabuka počne padati?

 3. Automobil vozi na cesti izvan naselja brzinom 80 km/h te ulazi u naseljeno područje u kojem je najveća dozvoljena brzina kretanja vozila 50 km/h. Na ulazu u naselje postavljen je prometni znak ograničenja brzine. Policajac stoji 50 m iza prometnog znaka i mjeri brzinu vozila u trenutku kada prođu pored njega. Ako vozač počne kočiti u trenutku prolaska pored prometnog znaka, izračunajte najmanje usporenje kojim vozač mora usporavati da ne plati kaznu za prebrzu vožnju. Koliko vremena traje vožnja od prometnog znaka do policajca?

4. Tramvaj vozi između dvije stanice udaljene 600 m tako da polazi sa prve stanice iz mirovanja i ubrzava ubrzanjem 3 m/s2 dok ne postigne određenu brzinu. Zatim vozi stalnom brzinom u trajanju 3/4 ukupnog vremena vožnje između dviju stanica. Da bi se zaustavio na drugoj stanici, tramvaj koči i pritom usporava s 4 m/s2. Izračunajte ukupno vrijeme vožnje tramvaja.

Ako ne znate četvrti, nije strašno. 🙂

3 komentara to “prvi razred: gibanja”

 1. profesorfizike Says:

  Ponuđeno je rješenje četvrtog zadatka t = 29 s. Nažalost, pogrešno.

 2. profesorfizike Says:

  Josip Jukić i Paško Majcenović točno su riješili 1.,2. i 4. zadatak. Rješenja su:
  1. 40 s i 166.667 s
  2. 4.108 m i 0.196 m
  4. 40 s.

  Čestitke. 🙂

 3. Ante Petrović Says:

  3. a=-16.412m/s2 t=1.156s

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s


%d blogeri kao ovaj: